Welkom op

Kerstmis

Het licht in donkere dagen, het mooiste feest van het jaar!

Echter voor velen heeft het een weemoedige klank waarbij eenzaamheid en verdriet bekrachtigd wordt. De rotste tijd van het jaar!

Herinneringen, verlies en de gedachte van hoe het zou moeten zijn. In het ergste geval zou je kunnen kiezen alsof het er niet is. Gewoon je eigen ding doen alsof het niet bestaat maar dan zou je een innerlijke retraite thuis moeten houden en vooral niet de deur uit gaan. Smoesjes verzinnen om je er niet mee te confronteren. Anderen kunnen niet eens de deur uit gaan. Dit is heel moeilijk en je hebt ook geen zin om je ieders keer te verontschuldigen waarom je er niks voor voelt, al begrijpen ze het misschien wel. Het verlossende woord is accepteren en het beste eruit halen. Je gemoeds-instelling veranderen, het is een keuze die alleen jj kan maken en weten dat het niet om je familie, (ex)vrienden, (ex)relaties en jouw gaat maar dat het ons allemaal aangaat. Jij en ik en die zwerver buiten die geen huis heeft, het vogeltje die naarstig op zoek is naar voedsel. Al ben je alleen en heb je verdriet, een gemis van wat er eerst wel was. Je zou het kunnen eren en met geluk er naar kunnen terug kijken. Wat geweest is, is geweest en nu een uitdaging om er anders naar te kijken want daar kan je verandering in brengen wat tenslotte meer voldoening geeft.

Velen zeggen Kerstmis zou iedere dag moeten zijn maar dan was Kerstmis niet meer speciaal en bijzonder. Het is vaak een verlangen om met mensen en ook dieren samen te zijn in een lieflijke wenselijke omgeving maar vergeten vaak de ware essentie van waar de Kerst over gaat. Weer anderen werken zich te pletter en consumeren zo'n hoedanige hoeveelheid waarbij je aan de gezelligheid en de waarde van het feest voorbij gaat. Kinderen overspoelen met speelgoed is geen opvoeding, je creëert alleen meer hebzucht en jaloezie onder elkaar. Wees bewust wat je geeft en of het een meerwaarde heeft aan diegene, wat ook een paar simpele woorden of een handeling kan zijn.